Meteor

Klub za brzo klizanje

Olimpijski kandidati

Klub za brzo klizanje Meteor djeluje u Zagrebu od 1998. godine i jedini je brzoklizački klub u Hrvatskoj. Brzo klizanje mladi je olimpijski sport, ali činjenica da je ušao u olimpijsku obitelj najveći je stupanj priznanja za bilo koji sport. Ono što ga čini osobitim i jedinstvenim leži u prirodi njegovog opisa. Radi se o jednom od najbržih sportova pokretanih čisto ljudskom snagom, brzine koje klizači razvijaju dosežu i do 50 km/h, a taktika, brzina i neizvjesnost čine ga izuzetno zanimljivim, napetim i nepredvidivim.

U našem se klubu natječe 22 člana, u dobi od 6 do 24 godine, razvrstanih u starosne kategorije po dvije godine, od najmlađih, pa sve do seniora. Redovito se natječu na državnim prvenstvima i regionalnim natjecanjima (u jugoistočnoj Europi), a starije kategorije brane boje naše države i na juniorskim svjetskim prvenstvima te na seniorskim europskim i svjetskim natjecanjima.

Baveći se ovim sportom prepunim adrenalina naši se klizači susreću s brojnim problemima, uglavnom financijske prirode. Naime, riječ je o sportu u kojem morate trenirati, a i natjecati se, s boljima od Vas kako bi oni iz Vas izvukli maksimum. Odlasci na svjetske kupove koji se održavaju u Kanadi, Americi, Aziji i Europi IMPERATIV su za ostvarivanje sve boljih i boljih rezultata, a to iziskuje znatna financijska sredstva. Klizački savez pomaže sa sredstvima koja nažalost nisu ni približno dostatna, tako da dobar dio sredstava osiguravaju roditelji klizača i sam klub, kako za troškove putovanja tako i za opremu koja također nije jeftina. Nedovoljna satnica leda na Zagrebačkom velesajmu gdje se održavaju treninzi, također je veliki problem.

Usprkos svim navedenim problemima, klub ima pet klizača koji su postigli kvalifikacijske norme za sva svjetska natjecanja te su ozbiljni kandidati za XXIII Zimske olimpijske igre koje će biti održane u Južnokorejskom Pyeongchangu. Te su postignute kvalifikacijske norme prvi preduvjet da naši klizači predstavljaju boje Hrvatske od 09.-25.02.2018. godine.

Sljedeći uvjet tek treba postići, a to je ulazak među prva 32 klizača / klizačice na jednom od izlučnih svjetskih kupova u sljedećoj olimpijskoj godini.

Riječ je o seniorima: Ivan Martinić – 20 godina, Martin Kolenc – 20 godina, Katarina Burić – 19 godina te juniorkama A: Danijela Ivandić – 18 godina i Valentina Aščić – 17 godina.

Vjerujemo da je svima u srcu posebna čast i ponos predstavljanje naše zemlje na Olimpijskim igrama te se nadamo da ćete popratiti naš rad, a mi ćemo se truditi redovito vas informirati o svim novostima interesantnim za postignuća naših klizača.

 

Klub za brzo klizanje METEOR

marketing@kbkmeteor.hr

fotka_buric-i-ostali