Meteor

Klub za brzo klizanje

Preticanje i padovi

Preticanje u brzom klizanju

Preticanje se mora obaviti čisto i bez tjelesnog kontakta s drugim klizačima. Preticanje je vrlo osjetljiv manevar pa natjecatelji za njega koriste prednosti ključnih dijelova staze. Ako se vodeći klizač suviše odvoji od oznaka staze, oprezan suparnik ga može preteći s unutarnje strane. Ako se pak klizači kreću strogo uz oznake, preticanje se mora obaviti s vanjske strane.

Pravila preticanja drugih klizača su vrlo stroga. Samo jedan dodir i klizač je diskvalificiran. Vodeći klizač ima pravo izbora putanje pa onaj koji pretiče mora preuzeti odgovornost za izbjegavanje tjelesnog kontakta.

Najčešća su preticanja iznutra i to u blizini prve ili druge oznake zavoja. Namjerno guranje, ometanje ili sudaranje s ostalim natjecateljima kažnjava se diskvalifikacijom i mogućim napredovanjem “žrtve” u slijedeći krug natjecanja (prema procjeni sudaca). Neprikladno presijecanje putanje (“crosstracking”) također nije dopušteno, kao ni izbacivanje klizaljke preko ciljne linije. klizače se zvonom upozorava da je počeo posljednji krug.

Zbog učestalih kontakata među klizačima u trkama na kratkoj stazi, padovi nisu neuobičajeni. Iako natjecatelj neće biti diskvalificiran zbog pada, doći iz pozadine i pobijediti nakon pada (otklizati u cilj) je gotovo nemoguće.

Ipak, klizači mogu postići dobar rezultat u finalnom poretku postižući prva mjesta u ostalim disciplinama.