Meteor

Klub za brzo klizanje

By

Hrvatski brzoklizači: Mi smo generacija koja će Hrvatsku odvesti na Zimske olimpijske igre!

Foto17-031

Sve je spremno za veliko međunarodno natjecanje u brzom klizanju na kratke staze, Croatia Open, kojemu će Hrvatski klizački savez biti domaćin od petka do nedjelje (10-12. veljače) na klizalištu zagrebačkog Velesajma.

Hrvatska će tako po prvi put ugostiti natjecanje iz europske serije Danubia i to posljednjeg, šestog ovosezonskog turnira uoči velikog finala u ožujku u Belgiji.

U Zagrebu će nastupiti 80 brzoklizača iz deset europskih zemalja, a Hrvatsku će predstavljati sedam reprezentativaca članova Kluba za brzo klizanje Meteor – Katarina Burić, Ivan Martinić, Valentina Aščić, sestre Danijela i Maja Ivandić, Jan Posavec i Stribor Suman.

Svi smo mi u ovaj sport ušli kroz školu klizanja. Slučajno „upali“, ali i brzo se zaljubili i ostali. U našem klubu koji je jedini u Hrvatskoj za brzo klizanje, registrirano je tridesetak sportaša, mi smo još jako mali u odnosu na druge europske zemlje, ali imamo ogromne snove. Još bi bolji bili da možemo dobiti više leda, više treninga, ali dolaskom bugarskog trenera Ivana Pandova 2014. godine, kod nas se sve promijenilo. Postali smo pravi tim, jako puno napredovali i još više se zaljubili u ovaj sport. Na žalost, trener Pandov je sata u austrijskom timu, ali nama i dalje slaže programe treninga koje onda odrađujemo s trenerom Dubravkom Feldinom – otkrio je trenutačno naš najbrži brzoklizač, 20-godišnji Ivan Martinić.

Od njega, ali i godinu dana mlađe Katarine Burić najviše se očekuje na Croatia Openu.

– Sumnjam da će netko od nas imati veću tremu zato što nastupamo doma. Ovaj led poznajemo jako dobro, on nam može biti samo prednost. Nadam se da će ljudi doći vidjeti sve čari koje nosi naš sport. Mi doista napredujemo brzim koracima i čvrsto vjerujemo da smo mi generacija koja će Hrvatsku prvi put u povijesti odvesti na Zimske olimpijske igre u brzom klizanju. Strašan uspjeh bi bio da samo jedno od nas uspije – rekla je Katarina.

Kako se juri 50 i više kilometara na sat po ledenom krugu od 111,12 metara, možete otkriti sasvim besplatno u slijedeća tri dana na Velesajmu.

Natjecanje starta od petka u 11 sati, svečano otvaranje je istoga dana od 18.00, dok subotnji program kreće od 10.30, a nedjeljni od 9.00 sati.

(Za HKS, Kristina Leovac)