Meteor

Klub za brzo klizanje

By

Hrvatski brzoklizači treniraju s belgijskom reprezentacijom i kreću na Europsko prvenstvo

Proteklu godinu, a nažalost i početak ove, obilježile su globalne neprilike koje su negativno utjecale i na svijet sporta. Otkazana su mnoga natjecanja, a ograničene su i mogućnosti treniranja kao priprema za neka bolja vremena.

U svemu tome našlo se mjesta i za neke pozitivne priče, a jedna od njih je međunarodna suradnja belgijske i hrvatske reprezentacije u brzom klizanju na kratke staze. Razgovori o suradnji započeli su još u vrijeme proljetnog lockdowna, s nadom da će nova sezona ujesen započeti u nešto boljim uvjetima od prethodne. Iako su se već i prvi planovi za početak suradnje na ljetnim pripremama morali promijeniti zbog pogoršanja COVID pandemije, obje su strane ostale odlučne da se suradnja realizira. Naše brzoklizačice i brzoklizači ljeto su proveli u intenzivnim kondicijskim pripremama kako bi opravdali očekivanja i dosegli zahtjevnu razinu pripremljenosti potrebnu za sudjelovanje u zajedničkim treninzima.

1. listopada šestero hrvatskih reprezentativaca (3 klizačice i 3 klizača) otputovalo je u belgijski Hasselt gdje su ih srdačno dočekali predstavnici Klizačkog saveza Kraljevine Belgije i članovi njihove reprezentacije. Zajednički treninzi sa znatno većom satnicom treninga na ledu tjedno doprinose kvaliteti treninga, jer omogućavaju realniju simulaciju uvjeta na natjecanjima. Poznanstva i prijateljstva, koja su se na dosadašnjim svjetskim kupovima i prvenstvima razvila među članovima obje reprezentacije, omogućila su da period prilagodbe novim uvjetima treniranja protekne vrlo brzo i bez problema.

Dodatni pozitivni faktor u ovoj suradnji i svakodnevnim treninzima je da su u njih uključeni treneri obje reprezentacije. Naime, u Hasseltu je zajedno s našim reprezentativcima i nizozemski trener Ingmar van Riel s kojim su proteklu sezonu trenirali u Zagrebu.

Usprkos ograničenjima zbog proširenja pandemije koja su obilježila i svakodnevni život i treninge u Hrvatskoj i ostalim zemljama, ozbiljan pristup svih sudionika i pridržavanje zaštitnih mjera omogućili su da se treninzi u Hasseltu cijelo vrijeme odvijaju nesmetano i bez problema.

Upravo ta odricanja i ozbiljnost u pristupu treniranju od strane članova obje reprezentacije uskoro će postati mjerljivi, jer je prva prilika za dokazivanje već slijedećeg vikenda. Naime, u Gdanjsku se održava Europsko prvenstvo, prvo veliko natjecanje ove sezone.