Meteor

Klub za brzo klizanje

By

ISU Regional Officials’ Course for Short Track Speed Skating Referees, Competitors’ Stewards and Starters

Attachment-1

 

 

 

 

 

Budimpešta, 9. – 12. 10. 2014.

U Budimpešti je od 9. do 12. listopada održan redovni dvogodišnji ISU seminar za suce i službeno osoblje u brzom klizanju na kratke staze. Na seminaru su sudjelovali predstavnici osam zemalja (Bugarska, Hrvatska, Poljska, Latvija, Rumunjske, Slovačka, Slovenija i Mađarska, a program je tematski podijeljen na pravila za suce, competitors stewarde i startere. Iz Hrvatske su u programima sudjelovali Maja Lipovščak (sudac), Karolina Karlović (starter) i Tomislav Blagaić (competitor steward). Nakon predavanja i ispita, svi polaznici iz Hrvatske su dobili ISU certifikat za odgovarajuće područje.

Predavači su bili Mr. Balázs KÖVÉR (suđenje), Hermann FILIPIC (competitors steward), Antal NOVÁK (starter).

ISU svake dvije godine prilagođava pravila, a ove godine je na 55. redovnom kongresu u srpnju u Dublinu donijelo nova posebna – tehnička pravila. Osnovna namjera izmjene je popularizacija sporta kroz prilagođavanje natjecanja publici i medijima. Sustav natjecanja se mijenja na način da se najvažnije finalne utrke održavaju u završnom periodu natjecanja, koncentrirane u najviše dva sata. Time se izbjegava raštrkanost najatraktivnijih utrka tokom cijelog dana, odnosno kroz više dana održavanja natjecanja.

Veći dio promjena u sudačkom dijelu odnosi se na greške klizača, kažnjavanje, žute i crvene kartone te odgovarajuće bodovanje.

U području starterske procedure došlo je do nekoliko izmjena u rokovima ulaska klizača na led i dolaska na startnu liniju te odlazak s leda.

 

Maja Lipovščak

Karolina Karlović

Tomislav Blagaić

ISU certificate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.